Wednesday 25 December 2019

Mitkä on auton todelliset kustannukset?



Auto voi olla monessa tilanteessa olennainen. Lähikaupat ovat kaukana, perhe asuu toisessa kaupungissa, on lapsia tai liikkuu paljon harrastusten välillä.

Auto tuo tietynlaista vapautta liikkumiseen, mutta toki jos asuu keskustassa tai on muuten hyvät julkiset, ei autoa tarvitse yhtäpaljon.

Ostin oman Ford Fiestan uutena 2017 joulukuussa. Tämä oli yksi isoimpia virheitä mitä tein, sillä autoni arvo tippui nopeasti 6000€ ensimmäisen minuutin aikana kun ajoin sen ulos liikkeestä.

Autoni on todella siisti, tykkään siitä ja sen modernista teknologiasta. Mutta en koskaan ostaisi uutena autoa jos voisin taas valita.

Syy minkä perustelin itselleni aikoinani oli tarjouksesta saatu pieni korko kk-erille (0.7%), ja ettei tarvitsisi huolehtia erilaisista huolloista. Takuutakin oli monelle vuodelle, eli voisin olla huoleton ajaessani sillä vaikka vikoja ilmenisi.

Mitä kaikkea maksan siis autosta vuodessa?


Oli "kiva" tutustua kaikkiin oikeisiin kustannuksiin autoa omistaessa, mistä en ollut täysin kartalla tai hahmottanut mitä kaikkea maksan todellisuudessa.

Olen käyttänyt paljon autoa, sillä töihin mentäessä olen säästänyt n. 40min per suunta julkisiin verrattuna. Töihin on matkaa n. 20km per suunta. Lisäksi matkustelin lähes kerran viikossa vanhempieni luokse n. 70km per suunta.

Auton vuosikustannukset:

  • Autovero 159€ - Tammikuussa tulee autovero. Tämä oli 159.18€
  • Bensa 1660€ - Olen tankannut keskimäärin 3 kertaa kuussa, josta on tullut n. 180€/kk. Tämä on vaihdellut joinain kuukausina
  • Vakuutus 970€ - Saan Iffiltä vaikka mitä bonuksia, mutta vakuutus 15tkm/vuodessa on kallis.
  • Parkkeeraus 472€ - Keskustassa töissä parkkipaikka on ollut 76€/kk ja kotona 5€/kk. Parkkipaikkaa en ole maksanut vuonna 2018
  • Huollot 170€ - Toistaiseksi kahden vuoden aikana, tuulilasi on hajonnut jossa omavastuu 150€ ja öljyt piti vaihtaa, josta maksoin 189€. Eli toistaiseksi vuodessa keskimäärin 169.5€
  • Sakot 42.5€ - Näitä ei lähtökohtaisesti kaikille tule, mutta joskus parkkeeraa väärään paikkaan tai tulee nopeussakkoja. Minulle on tullut yksi parkkisakko kahdessa vuodessa, joka oli 85€.
Kahden vuoden keskiarvona, maksan siis vuodessa 3474€ erilaisia kustannuksia lainan lyhennyksen ja sen koron päälle.

Ensivuodesta alkaen matkustan julkisilla uuteen työpaikkaani. Bensakulujen pitäisi tippua n. 900:n euroon ja parkkeerausta ei tarvitse kuin kotona maksaa. Toivon mukaan 2020 auto kustannukset olisi n. 2300€. Siihen ainakin tähtään!

Tuohon toki tulee vielä päälle matkalippukustannukset jotka ovat lähemmäs 1100€, jolloin ensivuonna maksan lähes tulkoon yhtä paljon liikkumisesta. Eli n. 3400€.

Saa nähdä onnistuuko säästämään joissain asioissa enemmän!

No comments:

Post a Comment